OM FOTTERAPI: Fotterapeuten jobber med å forebygge og behandle sko relaterte muskel- og skjelettlidelser knyttet til fotens hud, negler, skjelett og muskler og har som mål å finne årsaker til problemer og sykdommer knyttet til føttene.   Skoen kan være årsak til mange fotproblem. Har du gått deg inn i et problem, er det ofte mulig å gå seg ut av det, med riktig råd og veiledning. Fotterapeuten tar derfor også  ganganalyse for vurdering av foten med og uten sko og fotavtrykk ved behov.

FOTTERAPEUTEN HJELPER DEG MED: Fotvorter (HPV-virus)- hard hud- hudsprekker-torner- hudplager- sopp i hud og negl- nedgrodd negl/inngrodd negl -neglerekonstruksjon- muskel- og skjelettlidelser/smerter i fot – avlastninger ved trykk/sår- spesialtilpasset ortoser i silikon -avlastningsterapi-feilstillinger (hulfot/plattfot) -gir råd i forhold til sirkulasjonsforstyrrelser i fot -diabetes/nevropati problematikk-veiledning om fottøy/ egenpleie og fotøvelser.

Fottøyet påvirker i stor grad din fothelse

Feil bruk av fottøy kan føre til store smerter og skade hud og negler. Derfor viktig å forebygge fremtidige fotplager.

Under behandlingen hos fotterapeut kan du få råd og veiledning om dette.

Fotterapeuten informerer om fottøyets påvirkning på gangmønsteret, og gir veiledning om riktig fottøy og strømper, tilpasset ditt behov.

Et besøk hos fotterapeut lønner seg for alle som vil ta vare på føttene og forebygge mot fremtidige plager.

Trener du regelmessig må føttene holdes i stand og riktig sko må brukes, ellers kan treningen fort bli et mareritt.

Dersom du har sykdommer som diabetes, revmatisme eller psoriasis er det ekstra viktig for deg å velge riktig fottøy for å forhindre sår, feilstillinger og fotsmerter. Det er imidlertid enkelt å forebygge plager i samråd med fotterapeuten.

Fotterapeuter tilpasser individuelle avlastninger i silikon som er løse og kan benyttes i vanlig fottøy.

Hard hud er kroppens forsvar mot belastninger.

Er huden tørr, dannes lett sprekker på hælpartiet.

Disse sprekkene kan være overfladiske, eller trenge dypt ned i huden slik at det blir smertefullt.

Har du sprekker mellom tærne kan det skyldes fuktighet og gir lett grobunn for sopp. Det er derfor viktig at dette behandles.

Den harde huden er dannet for å beskytte underliggende vev, knokler og ledd, men den kan også skape økt trykk og store smerter. Det er derfor viktig å avklare årsaken til problemet før den harde huden eventuelt fjernes.

For personer med komplikasjoner i føttene, eller som av andre årsaker ikke har mulighet til å pleie egne føtter, kan hard hud og hudsprekker gi opphav til store smerter, sår og feilstillinger.

Aut.Fotterapeuter beskjærer skånsomt hard hud, limer hudsprekker og gir individuell veiledning. Med regelmessig behandling hos fotterapeut kan plager reduseres og forebygges.

Fotterapeuter er autorisert helsepersonell som kan behandle en rekke fotplager, og hjelpe deg med å finne årsaken til problemene, slik at du kan unngå smerter i fremtiden.

En vanlig årsak til problemer er feil bruk av fottøy.

En person går i gjennomsnitt ca. 9 000 skritt daglig, men føttene er skapt til å klare oppgaven uten smerter. De fleste fotplager skyldes feil bruk av fottøy. Fottøy som ikke er tilpasset foten og situasjonen kan føre til belastningsskader, hud- og negleskader.

Under aktivitet utsettes foten for belastninger som kan skade føttene.

Det er likevel mye fotterapeuten kan gjøre for å forebygge og behandle plager. Fotterapeuten gir deg råd og veiledning i riktig bruk av fottøy, såler og pleieprodukter som kan forhindre at problemene gjenoppstår.

Ved hjelp av avlastningsterapi kan vi redusere belastningen på føttenes problemområder. Vi har forskjellig avlastningsmateriell som bla. ull og filt som vi tilpasser de forskjellige problemmene, behovene og bruksområdene. Ta kontakt hvis du  kjenner deg igjen i dette eller har problemmer med føttene og får smerter eller ubehag ved bruk av skotøy.

Neglplager

Neglplager kan ha mange ulike årsaker, og er et vanlig problem.

Selv om lidelsene i tåneglene kan være svært smertefulle, er behandlingen ofte enkel og effektiv. Fotterapeuten vil alltid avklare årsakene til problemet før behandling iverksettes.

Lidelsen kan for eksempel være forårsaket av sko, ytre traumer, sirkulasjonssvikt eller infeksjoner.

Dersom neglen endrer fasong, tykkelse eller farge bør du ta kontakt med en fotterapeut.

Neglsopp

Neglsopp er en kronisk og hyppig forekommende tilstand. Det skal følges opp og bør behandles da den kan vokse seg veldig tykk, stjele plass i skoen ved og lage smerte ved trykk. Det kan være langvarig og bli plagsomt,  samt gi en misfarging av neglen og gi inngrodd negl.

Derfor ekstra viktig at diabetes pasienter tar kontakt ved mistanke om neglsopp slik at vi får behandlet dette.

Den kan også smitte over til huden.  Hvis neglen er infisert av neglesopp, vil det i noen tilfeller bli tatt en neglprøve som sendes med pasienten for timebestilling hos fastlegen. 

Her vil neglprøven sendes til dyrking og det er legens vurdering om pasienten får  utskrevet medisiner for plagen. Fotterapeuten sliper bort deler av den ødelagte neglesubstansen for å lette trykket på neglesengen og forhindre skade på ny negl.

Dette er er skånsom og effektiv behandling men det  kan ta lang tid og opptil  8- 12  måneder før det er full gjenvekst og neglen blir klinisk normal hvis egen behandling hjemme følges nøye opp.